عمل دوم برای بینی و نکات مهم آن
به طور کلی در جراحی بینی قرار است پزشک اشکالات و عیوب بینی را به صورت کامل برطرف کند. این اشکالات میتواند شامل مواردی مثل قوز بینی، بزرگ بودن پل یا تیغه بینی، پولیپ، عدم تقارن بینی، افتادگی بیش از حد و… باشد. در اغلب موارد پزشکان سعی میکنند تمام این موارد را با یک بار جراحی از بین ببرند و در نهایت بیمار به نتیجه دلخواه خود برسد. گاهی پیش میآید که به دلایل مختلف مثل عدم مهارت پزشک، آسیب مجدد به بینی و… بینی نیاز به عمل مجدد داشته باشد. در عمل دوم برای بینی که اصطلاحا به آن عمل ترمیمی نیز گفته میشود ایراداتی که در عمل اول برطرف نشده است یا به طور مجدد ایجاد شده است از بین خواهد رفت.
چه ایراداتی با عمل مجدد قابل برطرف شدن است؟
سوال مهمی که پیش میآید این است که عمل دوم برای بینی میتواند چه ایراداتی را برطرف کند؟ آیا تمام افرادی که بینی خود را برای یک بار جراحی کردهاند و از فرم آن راضی نیستند میتوانند برای بار دوم بینی خود را جراحی کنند؟ در ادامه درباره تمام ایراداتی که با جراحی محدد رینوپلاستی قابل برطرف شدن هستند را به شما معرفی میکنیم.
- افتادگی بینی پس از گذشت مدتی به علت استفاده از تکنیکهای نامناسب
- سربالا بودن بیش از حد بینی
- کوتاه شدن بیش از حد ارتفاع بینی (کمتر از یک سوم صورت)
- از بین نرفتن کامل قوز بینی
- کلیپسی یا گیرهای شدن بینی
- از بین نرفتن پهنای تیغه بینی به صورت کامل
- عدم تقارن بین دو طرف بینی
- فاصله زیاد بین سوراخهای بینی
- انحراف تیغه بینی (به علت عدم مهارت پزشک و یا به علت وارد شدن ضربه به بینی پس از جراحی اول)
- چسبندگی بافت داخل بینی یا فرورفتگی سطح بینی
چه مدت باید از جراحی اول بینی گذشته باشد؟
این موضوع بین تمام پزشکان مشترک است و همه آنها از شما میخواهند برای انجام عمل بینی مجدد حداقل یک سال صبر کنید. در جراحی بینی، پزشک پوست بینی را به صورت کامل از روی اسکلت بینی بلند میکند. توجه کنید که هم در جراحی باز و هم در جراحی به سبک بسته این اتفاق رخ میدهد.
این پوست حداقل به یک سال زمان احتیاج دارد که دوباره به بافت و ساختار زیرین خود متصل شود. علاوهبر این در طول این یک سال، بینی بسیار ورم خواهد داشت و فرم نهایی آن مشخص نخواهد بود. به همین علت پزشکان پیشنهاد میکنند به منظور از بین رفتن کامل تورم بینی و امکان مشاهده ایرادات آن با جزئیات دقیق، اجازه دهید یک سال از جراحی قبلی شما بگذرد.
نکات مهم قبل از عمل دوم برای بینی
قبل از جراحی بینی برای بار دوم باید به یک سری نکات مهم دقت کنید. برخی از نکات، در واقع همان نکات مراقبتی هستند که قبل از جراحی بینی برای بار اول نیز باید به آنها توجه کنید. برخی دیگر نکاتی هستند که مختص عمل بینی برای بار دوم هستند. نکات مهمی که قبل از جراحی باید به آن توجه کنید شامل موارد زیر میشود.
- در مرحله اول باید توجه کنید که از عمل قبلی شما یک سال گذشته باشد.
- داخل بینی شما نباید زخمی وجود داشته باشد.
- باید آگاه باشید که جراحی ترمیمی پیچیدگی بیشتری به نسبت جراحی بینی برای بار نخست خواهد داشت.
- در جلسات مشاورهای پیش از جراحی شرکت کنید تا انتظار واقعبینانه داشته باشید.
سایر نکات، نکاتی که در جراحیهای بینی مشترک هستند. این موارد عبارتاند از:
- عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی و استعمال دخانیات
- انتخاب پزشک و کلینیک مناسب
- انجام آزمایش قبل جراحی
- توجه به تغذیه
- ورزش کردن و بالا بردن استقامت بدن
- عدم مصرف داروهای ضد انعقاد خون (مثل ایبوپروفن، آسپرین، ویتامین E و…)
مزایای انجام عمل دوم برای بینی
پیشتر به ایراداتی که با شکلدهی دوباره بینی قابل برطرف شدن هستند اشاره کردیم. به صورت کلی میتوان گفت ایرادات بینی در دو دسته ایرادات ظاهری و ایرادات عملکردی (داخلی) قرار میگیرند. ایرادات ظاهری شامل عدم تقارن، باقی ماندن قوز بینی، انحراف و… میشود. ایرادات عملکردی نیز شامل مواردی مثل اختلالات تنفسی، چسبندگی داخل بینی و… است. در جراحی بینی برای بار دوم، پزشک میتواند هم ایرادات ظاهری و هم ایرادات عملکردی را برطرف کند.
استفاده از غضروف دنده
در برخی بینیها بیمار قصد دارد فرم کلی بینی خود را تغییر دهد. اگر این تغییر به مقدار زیادی باشد ممکن است پزشک نیاز به استفاده از غضروف اضافی برای ترمیم بینی داشته باشد. در چنین شرایطی پزشکان از غضروف دنده بیمار برای پیوند زدن به بینی آنها استفاده میکنند.
آیا برداشتن غضروف از دنده باعث آسیب رسیدن به دنده میشود؟
برخی افراد بر این تصورند که برداشتن غضروف از دندهها باعث ایجاد فرورفتگی یا حفره در این قسمت میشود و باعث بروز مشکلاتی برای آنها خواهد شد. در حالی که این تصور به هیچ عنوان درست نیست و بعد از برداشتن غضروف از دنده تنها شاهد برشی بسیار کم و ظریف روی قفسه سینه هستیم.
این برش کم و ظریف نیز بعد از گذشت مدتی از بین خواهد رفت و هیچ اثری از برداشتن غضروف مشاهده نخواهید کرد. در این روش پزشکان از دنده شماره 6 بیمار به میزان خیلی کم و محدود غضروف برمیدارند.
غضروف لاله گوش مناسبتر است یا دنده؟
توجه کنید که در برخی جراحیها میتوان غضروف مورد نیاز را از لاله گوش بیمار نیز برداشت. در جراحیهایی که میزان تغییرات بینی کمتر است، پزشک غضروف را از لاله گوش بیمار برمیدارد اما در جراحیهایی که میزان تغییرات بیشتر است و پزشک به میزان غضروف بیشتری نیاز دارد، اقدام به برداشتن غضروف از دندهها میکند.
آیا برداشتن غضروف از دندهها درد دارد؟
این کار در حین جراحی و در حالی که بیمار بیهوش است انجام میشود به همین علت حین برداشتن غضروف بیمار به هیچ عنوان دردی را حس نخواهد کرد. بعد از جراحی بینی و از بین رفتن تاثیر داروی بیهوشی، باز هم بیمار با دردی مواجه نخواهد شد زیرا مقدار برش آن بسیار کم و محدود است.
مراقبتهای بعد عمل دوم برای بینی چیست؟
مراقبتهای بعد جراحی ترمیمی بینی کاملا مشابه با مراقبتهای بعد جراحی بینی برای بار اول است. در ادامه به صورت خلاصه به این نکات اشاره خواهیم کرد.
- استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک
- جلوگیری از انجام ورزشهای سخت و سنگین
- استفاده از کمپرس آب سرد
- توجه به نحوه خوابیدن (قرار دادن چند بالشت زیر سر و خوابیدن به شکل طاق باز)
- توجه به تغذیه (مصرف برخی مواد غذایی مثل آب آناناس، آب کرفس و… به کاهش تورم و کبودیها کمک بسزایی میکنند.)
- استفاده از چسب مخصوص بینی
- عدم مصرف نوشیدنیهای الکلی
رعایت نکات بعد جراحی بینی ترمیمی به بیمار کمک میکند تا بتواند در کوتاهترین زمان ممکن دوره نقاهت خود را سپری کند. علاوهبر رعایت این نکات در کاهش احتمال بروز عوارض مختلف بعد جراحی بینی بسیار موثر خواهد بود.
در نهایت چه افرادی برای عمل دوم برای بینی مناسب هستند؟
به طور کلی که پیشنهاد میکنیم برای جراحی بینی خود برای بار نخست، به پزشک و کلینیک مناسب مراجعه کنید تا به جراحی دوم نیازی نداشته باشید. در صورتی که از جراحی خود برای بار اول ناراضی بودید و همچنان بینی شما مشکلاتی داشت، به کلینیک معتبر سه رخ مراجعه کنید. پزشکان حاذق این مجموعه تمام شرایط بینی شما به صورت دقیق بررسی میکنند، با سلیقه و خواسته شما آشنا میشوند، از عکسها و سیتیاسکن استفاده میکنند و در نهایت در جراحی دوم، عیوب بینی شما را اصلاح میکنند.